XOP Systeem

From Chat4AllFAQ
Jump to: navigation, search

Het xOP Systeem is een alternatief voor het Levels Systeem wat gebruikt wordt voor het beheren van kamerpermissies. Het xOP systeem is het standaard systeem op Chat4All voor nieuwe kamers, en is in weze een versimpelde vorm het het Levels systeem. Dit is handig voor iedereen die net begint met IRC, of voor diegene die alleen maar de status van gebruikers op hun kanaal zullen aanpassen. Zodra je uitgebreidere kamerbeveiliging instellingen nodig hebt, is het aan te raden om het Levels systeem in plaats van xOP te gebruiken.

Gebruikersniveaus

Vier verschillende niveaus zijn beschikbaar voor je gebruikers in de xOP mode. Al deze modi worden automatisch ingesteld zodra de gebruiker zich identificeert voor zijn/haar nickname en AUTOOP heeft aanstaan (wat standaard het geval is voor geregistreerde nicknames).

SOP

Ook bekend als Kamer/Channel Admin of Beschermde/Protected Op. Dit is het hoogste niveau dat een gebruiker toegewezen kan krijgen op een kamer, zonder de Founder/Oprichter te zijn.

 1. Gebruikers met dit niveau krijgen automatisch de modi +oa
 2. Deze gebruikers kunnen niet zomaar gekicked worden, behalve door de owner.
 3. Het meerendeel van de kamer functies zijn beschikbaar voor SOPs.
 4. Dit is het enige instelbare niveau dat toegang heeft tot het lezen van kamer memos.
 5. Zij mogen nieuwe AOPs, HOPs en VOPs toewijzen en bestaande verwijderen.

AOP

Dit zijn je standaard kamer operators.

 1. Gebruikers met dit niveau krijgen automatisch de kamer gebruikersmode +o toegewezen.
 2. Sommige kamer functies zijn niet beschikbaar voor ze, zoals het vervangen van Zbot sleutelwoord definities en Akick beheer.
 3. Dit is ook het minimum gebruikersniveau benodigd voor toegang tot:
 • /CHANSERV INVITE
 • /CHANSERV GETKEY
 • /CHANSERV UNBAN
 • /CHANSERV SAY (en /CHANSERV ACT)
 • /CHANSERV KICK
 • /CHANSERV BAN
 • Het toevoegen/verwijderen van HOPs en VOPs.
 • Zbot definities toevoegen (LET OP: Dit betekent dat ze GEEN toegang hebben tot het vervangen (replace), aanvullen (append) of 'vergeten' (forget) (verwijderen) van sleutelwoorden. Wees dus voorzichtig dat je geen typos of andere fouten in je definities maakt, want anders moet de oprichter/founder je fout herstellen.)
 • zodra je de kamer binnenkomt, het laten 'begroeten' door de kamerbot met de begroeting die in NickServ via het /NICKSERV SET GREET commando ingesteld hebt.
 • Bot fantasy commando (zoals !help, !zhelp en !kb)

HOP

Dit zijn 'Half-OPerators' of 'Help-OPerators'. Zijn zijn kamer operators met maar zeer beperkte mogelijkheden. Dit is handig als je extra operators nodig hebt, maar ze maar beperkte toegang wilt geven tot de ChanServ functies, of wanneer je iemand eerst bekend wilt laten raken met zijn operator mogelijkheden/rechten. HOPs kunnen voornamelijk:

 • Gebruikers kicken en bannen van het kanaal, maar deze bans zullen niet blijven nadat alle gebruikers de kamer hebben verlaten (aangezien ze via het standaard /MODE +b commando gezet zijn, en niet via ChanServ AKICK).
 • Kamer gebruikersmode +h krijgen nadat ze ingelogd zijn voor hun nickname
 • VOPs toevoegen en verwijderen.

VOP

VOP staat voor VOiced Person, oftewel een persoon die automatisch 'voice' krijgt op het kanaal. Dit wil zeggen dat een persoon met voice nog steeds kan blijven tikken op het kanaal mocht het kanaal op +m (moderated) gezet worden. Ook al staat er 'OP' in de benaming, krijgen VOPs geen operator rechten op het kanaal. Zij krijgen alleen maar de kamer gebruikersmode +v nadat ze geidentificeerd zijn voor hun nickname.

Beheer commando's

Het formaat van de commando's is hetzelfde voor alle 4 de type niveaus. Het enige verschil is het niveau, dus SOP/AOP/HOP/VOP zijn uitwisselbaar.

Voeg JoeHoe toe als AOP op het kanaal #testgebruikertjes:

 /CHANSERV AOP #testgebruikertjes ADD JoeHoe

Verwijder NietHier zijn status als HOP op het kanaal #testgebruikertjes:

 /CHANSERV HOP #testgebruikertjes DEL NietHier

Toon de gehele gebruikersniveaus (access) lijst voor de kamer #testgebruikertjes:

 /CHANSERV ACCESS #testgebruikertjes LIST

Toon alleen bepaalde delen (nummers 1 tot 3, 5 en 7 tot 9) van de gebruikersniveaus (access) lijst van de kamer #testgebruikertjes:

 /CHANSERV ACCESS #testgebruikertjes LIST 1-3,5,7-9

Let op dat massa-verwijderingen van de access lijst via /CHANSERV ACCESS DEL niet mogelijk is in de xOP mode, ook als is het opvragen ervan wel mogelijk.

Voor meer gedetailleerde voorbeelden, lees de voorbeeld-sectie van het Nederlandse XOP artikel.