NL/Bot

From Chat4AllFAQ
Revision as of 19:48, 14 May 2012 by FiXato (talk | contribs) (Verwachtingen: Added info about ACT and SAY)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Wat is een bot

Een bot is een losstaande client, een script voor een bestaande client, of enig andere vorm van software met het doel bepaalde taken te automatiseren, of speciale functies aan te bieden in bijvoorbeeld een IRC chatkamer.

BotServ

Een voorbeeld van een IRC bot is BotServ. Op het Chat4All netwerk draaien we deze service, welke onderdeel is van het Anope IRC services pakket.

BotServ levert ons aanpasbare ChanServ aliasen, met een aantal extra functionaliteiten. Een voorbeeld hiervan zijn 'fantasy' tekst commando's die je makkelijk in het kanaal kan gebruiken om iemand te voicen (!voice gebruikersnaam), kickbannen (!kb gebruikersnaam), toegangs- en xOP-lijst aan te passen en nog meer handige commando's. Ook biedt BotServ ondersteuning voor een aantal automatische 'kickers' op bijvoorbeeld overvloedig HOOFDLETTERS gebruik, flooden en kick op zelf-instelbare woorden.

Voor alle duidelijkheid: onze BotServ bots hebben geen !trivia, !quote, !uno, !start of andere soortgelijke spelletjes commando's ingebouwd!
Hiervoor zul je zelf een bot moeten zoeken en draaien. Handig zoektermen zijn: eggdrop, windrop, mIRC bot, ruby cinch bot, of ruby rbot.

Verwachtingen

Wat kan je wel verwachten?

  • Sleutelwoord definities via ZBot.

We hebben namelijk ook de ZBot module geinstalleerd. Wanneer ZBot door de oprichter/founder van het kanaal is geactiveerd, dan kunnen (standaard) de AOPs en hoger van de kamer de bot sleutelwoorden aanleren. Via het !learn commando kan een operator the bot vertellen wat een bepaald sleutelwoord betekent. Voor meer details, lees de ZBot pagina of tik het !zhelp commando in je kamer wanneer je BotServ bot er is. Of lees de tekst van het commando:

 /helpop zbot_nl
  • Fantasy commando's. Dit zijn eigenlijk versimpelde vormen van diverse ChanServ commando's zoals !kick, !ban, !kb. Voor een overzicht van alle fantasy commando's, tik het volgende in je kamer wanneer de bot aanwezig is:
 !help
  • Automatische kicks en bans op basis van bepaalde woorden, hoofdletter-gebruik, of overvloedig gebruik van dikgedrukt of onderlijnde tekst. Voor meer informatie hierover, lees de tekst die je krijgt na het gebruiken van het volgende commando:
 /BOTSERV HELP

en bijvoorbeeld:

 /BOTSERV HELP KICK
  • Berichten of /me acties via de bot. AOPs en hoger kunnen standaard de /BOTSERV SAY en /BOTSERV ACT commando's gebruiken om de bot dingen te laten zeggen of 'doen'.

Voor meer informatie over deze commando's, lees wat de services sturen via:

 /BOTSERV HELP SAY

en

 /BOTSERV HELP ACT

BotServ Eigenschappen

De bot verschijnt pas als een gebruiker in de kamer zodra er 2 of meer personen in de kamer zijn. De meeste van zijn kenmerken (nickname, ident, Vhost en 'GeCOS'/'volledige naam' ) zijn instelbaar wanneer de bot aangevraagd wordt.

Door de zogenaamde 'Symbiosis'-eigenschap zullen alle acties die normaal door ChanServ gedaan werden (zoals bannen, voicen, op-rechten geven, etc), vervolgens gedaan worden door je BotServ bot.

Via de BotServ SAY en ACT commando's kunnen AOPs en hoger de bot ook laten 'spreken' of 'acties' (zelfde als /me actie) laten uitvoeren in de kamer.

Aanvragen van een Bot

Er zijn twee mogelijkheden om een botje op naam in je geregistreerde kamer te krijgen:

1. Je kiest uit het lijstje een al bestaande bot. Deze botjes zijn door andere gebruikers of door ons gemaakt en hun naam kun je niet wijzigen. Om te zien welke bestaande botjes op het moment beschikbaar zijn typ je:

/BOTSERV BOTLIST

Je ziet dan een lijstje met o.a.

BotServ: Bot list:
BotServ: SpongeBob (Nickelodeon@Krusty.Krab)
BotServ: Aladdin (Wonderlamp@chat4all.org)
BotServ: Shrek (Ogre@Far.Far.Away)

het toevoegen aan je kamer doe je vervolgens met:

/BOTSERV ASSIGN #kanaal Botnick

waarbij je
Botnick
vervangt met nickname van de bot die je in de botlijst hebt gevonden, en
#kanaal
vervangt met de naam van je eigen kanaal.

2. Je kiest zelf een naam voor je bot. (Deze naam mag niet een geregistreerde nickname van een gebruiker zijn, dit wordt door ons gecontroleerd. Probeer eerst even zelf de nickname van je bot aan te nemen en kijk of je een melding krijgt dat die naam al geregistreerd is.)

Hiervoor heb ik een paar door jou verzonnen namen nodig en wel:

a. een nickname (de naam van de bot)
b. een ident/user naam (op te vragen met /whois botnaam)
c. een host naam (net als een vhost, bijvoorbeeld: ik.ben.een.bot)
d. een 'echte naam'/Gecos (alleen zichtbaar wanneer je een /whois op de bot naam doet. Bijvoorbeeld 'Ik ben een bot')
e. de naam van de geregistreerde kamer waar de bot aanwezig zal zijn
f. jouw geregistreerde nicknaam
 

Wat vul je dan in? Als voorbeeld nemen we 'Shrek (Ogre@Far.Far.Away)'

- a. nick: Shrek
- b. ident: Ogre
- c. host: Far.Far.Away
- d. en de real name/echte naam is: I have layers!
- e. Chatkamer: #mijnkamer
- f. Mijn nicknaam: Ikke

Je mag dus al deze namen zelf bedenken.
Het botje zelf verschijnt pas in je kamer zodra er 2 gebruikers of meer in je kamer aanwezig zijn. Wanneer je alleen overblijft gaat het botje weg en komt pas terug als er weer iemand bijkomt.

Als je een botje met zelf gekozen namen neemt, kun je het door ons PRIVATE (privé) laten zetten. Doe je dat niet dan verschijnt het in de botlist (te zien via /msg botserv BOTLIST) en kunnen ook andere gebruikers dit botje aan hun kamer laten verbinden.

Voor alle botjes geldt hetzelfde, je kunt ze naar eigen wens configureren, typ /msg botserv help.

Als je besloten hebt dat je een botje wil, laat ons dan even weten onder welke naam/namen en vermeld dan tevens in welke (geregistreerde) kamer je dit botje wil hebben.

Aanvraagformulier

Even samenvattend, wat we willen weten is dus:

a. Nickname van Bot:
b. Ident & Vhost voor de Bot: ident@dit.is.mijn.vhost
c. Echte naam/Gecos van de Bot:
d. Naam van het Kanaal voor de Bot: #
e. Jouw geregistreerde nickname
f. Prive? ja/nee

Als je besloten hebt hoe je bot 'eruit moet komen te zien', open dan een nieuw Bot Request Ticket via ons Chat4All Ondersteunings Systeem, kopieer de bovenstaande informatie naar het ticket en vul het in. We zullen we je verzoek zo spoedig mogelijk behandelen. Zodra de aanvraag is verwerkt en de bot is aangemaakt, zal je bevestiging hiervan op je ticket krijgen. In het geval dat de opgegeven informatie onvoldoende of incorrect is, zal een staff-lid contact met je opnemen via updates op het ticket.

Uitleg Terminologie

Voor een uitleg van de termen die in het bovenstaande formulier zijn gebruikt:

a. Nickname van Bot: De naam van de bot waarmee de bot in de nicklijst zal verschijnen in de kamer.
b. Ident & Vhost van de bot: het 'hostadres' waarvan de bot via verbonden te lijkt te zijn, zoals te zien is in een /whois -- in het formaat ident@dit.is.mijn.vhost
c. Echte Naam/Gecos van de Bot: De 'echte naam' van de bot zoals te zien in een /whois -- V.b.: Ik ben een botje
d. Naam van het Kanaal voor de Bot: Jouw geregistreerde kanaal waaraan de bot gekoppeld dient te worden en dus zal verschijnen.
e. Jouw geregistreerde nickname Dit dient de nickname te zijn waarmee je de desbetreffende kamer hebt geregistreerd.
f. Prive? Is het alleen toegestaan om de bot voor jouw kamer te gebruiken (ja) of is hij publiekelijk opvraagbaar in de botlist en dus door iedereen te gebruiken (nee).

BELANGRIJK

In het verleden hebben we van gebruikers ook hun wachtwoord, of het wachtwoord van hun kanaal gekregen aangezien zij dachten dat wij dit nodig hadden.

Echter, we hebben dit niet nodig en een staff-lid zal nooit je om het wachtwoord vragen van je gebruikersnaam of kamer! Houdt je wachtwoord informatie voor jezelf en rapporteer iedereen aan ons die zegt staff-lid te zijn en hierom zou vragen.