NL/VHost
Nederlandse VHost tutorial (Also available as an English version of VHost tutorial)
Contents
Wat zijn Hostnames
Laten we eerst eens uitleggen wat een Host is.
Iedereen die met het internet verbonden is heeft een IP-nummer en vaak ook een Hostname. Hiermee identificeert de gebruiker zich op het World Wide Web. Een IP-nummer is een reeks van vier octalen gescheiden door punten, welk samen een uniek getal vormen waaronder je verbinding met internet bekend staat. Zie het als je postcode en huisnummer voor het internet. Zonder dat kun je geen enkele informatie via het internet ontvangen en kun je ook geen verbinding maken met de chatserver.
Omdat IP-nummers niet voor iedereen zo gemakkelijk te onthouden zijn, werden de hostnames bedacht. Dit zijn unieke namen, op basis van alfa-numerieke tekst dus, waarmee verbinding op het internet kan worden gemaakt. Ze zijn meestal gebaseerd op de domeinnaam van de Internet Service Provider via welke jouw internetverbinding draait. Voorbeeld: abds3da.dialup.myhost.net
Wat zijn VHosts
Nu weten we wat een IP-nummer en een Hostname is, maar wat is dan een VHost?
Een VHost is een Virtuele Host (op sommige netwerken ook bekend als een Vanity Host (een 'ijdel' host)).
Virtueel betekent dat iets slechts schijnbaar bestaat, het is niet echt aanwezig.
Iedereen die verbinding maakt met ons chatnetwerk, krijgt standaard de usermode (gebruikersmode) +x toegewezen.
Deze usermode versleutelt een deel van je hostname om je privacy te beschermen, waardoor dit dus al een vorm van een virtuele hostname is.
Bijvoorbeeld abds3da.dialup.myhost.net zou er dan uit kunnen zien als Chat4all-dsad7.dialup.myhost.net en daardoor zien andere chatters standaard je echte hostname of IP-adres niet, waardoor dus een zekere privacy gewaarborgd is.
Zo'n Chat4all-hostname ziet er niet helemaal geweldig uit, vind je wel?
Zou je niet liever iets hebben in de vorm van Mijnnaam@de.grootste.lolbroek.op.aarde?
Daarom hebben we de HostServ service opgenomen in ons netwerk.
Deze servicemodule stelt ons in staat om aangepaste VHosts in te stellen voor geregistreerde gebruikers.
Hoe aanvragen
"Cool! Hoe kan ik er een voor mezelf krijgen?"
Dat gaat heel gemakkelijk. Eerst moet je zorgen dat je jouw nickname hebt geregistreerd. Als je dat nog niet gedaan hebt kun je de stap-voor-stap handleiding volgen via Registreer Nickname.
Daarna moet je beslissen welke hostname je graag wilt gebruiken als VHost.
Je moet je echter wel aan een paar regels houden. Meer informatie over deze regels lees je onder VHost voorwaarden. Als je besloten hebt dat je een VHost (en eventueel ook een vaste ident, het gedeelte vóór de @hostname in een /whois nick query) wilt, hoef je alleen maar een VHost ticket aan te maken via ons Chat4All Ondersteuning Systeem met daarin je geregistreerde nickname en de VHost die je wilt.
Bijvoorbeeld:
Hallo, Ik zou graag de VHost Ik@mijn.host.rules voor mijn nickname EigenNickname willen hebben. Bij voorbaat dank, Ik
Overigens kan je het nu ook online via IRC aanvragen! Nadat je ingelogd bent voor je nickname, kan je het volgende commando typen om een VHost aan te vragen:
/msg HostServ REQUEST ident@mijn.gewenste.virtuele.host.naam
waar ident uiteraard vervangen dient te worden met de ident van je keuze, hetzelfde ook geldend voor mijn.gewenste.virtuele.host.naam welk vervangen dient te worden met de hostnaam van je keuze. Bijvoorbeeld:
/msg HostServ REQUEST Ik@mijn.hostnaam.is.het.beste
of als je een zogenaamde 'wildcard'-ident wilt:
/msg HostServ REQUEST mijn.hostnaam.is.het.beste
VHost Voorwaarden
- Een VHost heeft de vorm van ident@host.naam
- De ident hoeft niet persé ingevuld te worden (dan wordt de ident waarmee je inlogt gebruikt).
Als je voor een vaste ident kiest, dan heeft deze een maximum van 9 karakters waarin geen andere speciale tekens dan een punt ( . ) mogen voorkomen. - De hostname mag geen andere speciale tekens bevatten dan onderstreping/laag liggend streepje ( _ ), koppelteken ( - ) of punt ( . ).
- De hostname moet bestaan uit ten minste twee delen, gescheiden door een punt ( . ).
Voorbeeld: mijn.host of is.de.beste - De hostname mag geen geldig, geregistreerd domein zijn, tenzij je kunt bewijzen dat je de rechtmatige eigenaar bent van dat domein.
Deze regel bestaat om mogelijke handelsmerk rechtsproblemen te voorkomen.
Verificatie van eigenaarschap dient te geschieden via een e-mailadres dat op een whois-lookup van het domeinnaam voorkomt onder ‘owner’ of ‘registrant’. Overige manieren van verificatie dienen in overleg te geschieden. - De VHost hoeft niet te eindigen met een bestaand Top Level Domain zoals .net of .com; we hebben dat zelfs liever niet!
- De VHost mag geen bezwarende of voor andere gebruikers beledigende woorden bevatten. Dus geen VHost verzoeken zoals jullie.zijn.allemaal.idioten. Omdat we buitenlandse termen niet goed kunnen controleren, ontmoedigen we ook VHosts in andere talen dan Nederlands, Engels, Duits of Frans.
Activeren VHost
Nadat je VHost is gezet door een IRC Operator, ontvang je een bevestigings-e-mail met daarin de informatie over je VHost en de basiscommando's van HostServ.
Om je VHost te activeren hoef je alleen maar te typen:
/msg HostServ ON
Deactiveren VHost
Als je tijdelijk geen gebruik wenst te maken van je VHost, kun je deze deactiveren met het volgende commando:
/msg HostServ OFF
(En eventueel kan je daarna tijdelijk weer je standaard server-hostencryptie inschakelen met
/mode JouwNickname +x
waar je JouwNickname vervangt met je daadwerkelijke nickname. Hiermee wordt een gedeelte van je hostname weer met Chat4All- verborgen.
Groeperen VHost
Als je een NickServ gebruikersgroep hebt en je wilt de VHost voor alle nicknames in je groep hetzelfde hebben, kun je deze VHost gelijktijdig aan alle nicknames in je groep toekennen. Zorg ervoor dat je de nickname gebruikt waar de VHost aan is toegekend. (Je kunt je naam veranderen via /nick MijnNickname). Om de VHost te zetten voor alle nicknames in je groep typ je:
/msg HostServ Group
Vertaald door Saya van VHost. Bewerkt en gepubliceerd door FiXato om 05:14 op 27 February 2006 (CET) Laatste bijwerking door FiXato 03:21, 28 February 2006 (CET)